Spouštíme nový projekt na rozvoj behaviorálního know-how v českých neziskovkách!

Připravili jsme pro vás rozhovor s naším zakladatelem Ondřejem Káchou o tom nejaktuálnějším, co se zrovna v Green Docku děje! Pokud pozorně sledujete naše sociální sítě, jistě už víte, že spouštíme nový projekt, ze kterého máme velkou radost. V rozhovoru se dozvíte vše, co by vás o tomto projektu mohlo zajímat. 

Ondro, představ nám prosím, čeho se bude náš nový projekt týkat. 

Cílem projektu je vybudovat kapacitu neziskových organizací v aplikaci poznatků z psychologie, sociologie a dalších behaviorálních věd při tvorbě různých programů a iniciativ. Dost často se totiž jedná o iniciativy, které se snaží změnit chování nějaké cílové skupiny. Některé neziskovky například usilují o to, aby motivovali víc občanů k zapojení se do dění ve svém městě. Jiné se snaží o to, aby se lidé víc zapojovali do dobrovolných iniciativ. Další neziskovky se snaží motivovat lidi k tomu, aby si dokázali říct o podporu v těžkých životních situacích. Věnují se rozdílným tématům, ale jednotící linka těch projektů je změna chování konkrétní cílové skupiny. A s tím bychom právě rádi pomohli. 

Green Dock je behaviorální studio, které se soustředí na změnu chování. Máme vlastní metodiky, které jsme převzali ze zahraničí a během studia a práce s organizacemi, jak neziskovými, tak i ve veřejném a v soukromém sektoru. Tyto metodiky v Česku už nějakou dobu testujeme. Testovali jsme je na projektech s organizacemi Člověk v tísni, Národní síť místních akčních skupin a dalšími. Ukazuje se, že tyto metodiky organizacím opravdu pomáhají. A prostředky, které jsme získali v rámci operačního programu Zaměstnanost plus od MPSV ČR, nám pomůžou otestovat tyto metodiky v širším měřítku, protože díky těmto prostředkům budeme schopni spolupracovat se třemi organizacemi zároveň. A díky tomu budeme moct otestovat, jestli ta zmíněná metodika skutečně přináší organizacím přínos, nebo jestli ji potřebují nějakým způsobem upravit, jestli je ta metodika opravdu aplikovatelná napříč různými tématy a podobně. 

Na koho projekt cílí? 

Projekt cílí na budování kompetencí neziskovek primárně v environmentálním a sociálním sektoru. To znamená, v tom environmentálním neziskovky, které se pohybují v tématech jako ochrana přírody, klimatická změna, energetická transformace. A v té sociální oblasti především pro neziskovky, které se věnují tématům zaměstnanosti, sociální práce a sociálních služeb. 

Jaké organizace jsou do projektu zapojeny? A jak bude spolupráce vypadat? 

Máme tři skvělé partnery, je to Hnutí Duha, NESEHNUTÍ a Rubikon Centrum. Všechny tři organizace vstupují do spolupráce s nějakým svým projektem, který aktuálně řeší v jedné z výše jmenovaných oblastí. V rámci spolupráce budeme my budovat jejich kompetence v aplikaci oněch behaviorálních metodik a organizace se rovnou budou snažit aplikovat nově naučené metody a taktiky do svých projektů. Výsledkem by měly být lepší verze jejich projektů, které se liší v tom, že využívají naučené behaviorální poznatky. 

Dokážeš říct, jaká potřeba stála za vznikem tohoto projektu?

Už nějaký čas fungujeme v environmentálními sektoru, často ve spolupráci s jinými organizacemi, a máme díky tomu jasnou představu o tom, na jakých principech kampaně organizací fungují. Rozšířili jsme také dotazník mezi českými neziskovými organizacemi a tam jsme zjistili, že velká část neziskovek přistupuje ke kampaním a projektům zaměřeným na změnu chování pouze intuitivně, zkouší různé postupy, často se opírají o marketingové strategie, a pak to buď funguje, nebo nefunguje. Zjistili jsme také, že organizace by chtěly přistupovat ke kampaním víc systematicky, chtěly by se naučit své kampaně lépe testovat, testovat jejich dopad a implementovat strategie, které už byly dříve ověřeny a jsou založené na vědeckých poznatcích. Z toho vystává ta potřeba, organizace si uvědomují, že by v něčem k projektům mohly přistupovat lépe, a na druhé straně stojí Green Dock, který má potřebné kompetence. Tento projekt nám umožní tyto dvě strany propojit a spolupracovat s organizacemi na zlepšování jejich behaviorálních projektů. 

Máte nějakou inspiraci ze zahraničí? 

Inspiraci ze zahraničí máme. Kromě toho, že já pracuji v Green Docku, tak ještě pracuji pro britskou firmu The Behavioralist, kde řadu z těchto metodik aplikujeme a aplikujeme ji jak v neziskovém sektoru, tak v tom veřejném a soukromém. Víme, že alespoň v zahraničí tyto metodiky fungují. K dispozici je také řada převážně zahraničních výzkumů, které ukazují, že systematická aplikace poznatků z behaviorálních věd vede ke zlepšení nebo ke zvýšení účinnosti kampaní, které neziskové organizace dělají. V Česku je ale podobných materiálů zatím málo. Nevíme, jestli to funguje tak dobře, a chtěli bychom tuto mezeru překlenout.

Jak dlouho projekt potrvá a jaké aktivity bude zahrnovat? 

Projekt je naplánován na 14 měsíců. Budeme začínat podrobným mapováním toho, jak to teď v zapojených organizacích funguje. Budeme se zajímat, jak vzniká projekt, který má za cíl změnit nějaké chování, a budeme mapovat nastavené procesy, abychom zjistili, kde jsou ty nejvhodnější momenty, kdy mohou organizace behaviorální metodiky zakomponovat. Kromě toho připravujeme úvodní webinář, který bude k dispozici veřejnosti a všech neziskovkám. Na něm poskytneme úvod do behaviorálních věd a do potenciálů aplikace této disciplíny v neziskovém sektoru. Potom nás čeká intenzivní práce s našimi partnery. Budeme mít několik workshopů, na kterých předáme organizacím metodiky a zároveň jim budeme pomáhat rovnou ty metodiky aplikovat na konkrétních projektech, které si přinesou. Mezi workshopy budeme každé z organizací poskytovat individuální mentoring. Nakonec vytvoříme obecnější příručku pro neziskové organizace, která bude mít za cíl zprostředkovat to, co vytvoříme spolu s Hnutím Duha, organizací NESEHNUTÍ a Rubikon Centrem, všem organizacím. 

Co bys nyní doporučil těm, které projekt zaujal a kteří se chtějí dozvědět více?

Určitě bych všechny rád pozval na webinář, který se bude streamovat 17. října od 17 hodin na našem LinkedInu a Facebooku, a dále doporučuji průběžně sledovat náš LinkedIn a odebírat newsletter, kde budeme sdílet aktuální informace. Pokud se jedná o organizaci, která nepatří mezi naše implementační partnery, ale ráda by se víc zapojila, tak ať se nám určitě neváhá ozvat a můžeme se domluvit na spolupráci. 

Projekt je spolufinancován z Operačního programu Zaměstnanost plus.